Domein Cultuurbeleving

Onder het begrip ‘cultuurbeleving’ verstaat Het Cultuurgebouw het genieten van en ontspannen door cultuur in een mooie inspirerende omgeving. Wij vinden kunst en cultuur een ultieme vorm van beschaving, want het verbindt, spiegelt en geeft kleur aan het leven. Door te nuanceren en te reflecteren draagt kunst en cultuur bij aan ordening en het begrijpen van wie we zijn.

Dat klinkt prachtig en misschien wat hoogdravend, maar in de praktijk komt het erop neer dat we een breed, afwisselend kunst- en cultuurprogramma bieden, met het beste in schoonheid, verbeelding en gastvrijheid! Het Cultuurgebouw wil een inspirerende omgeving zijn, waar je kunt genieten, ontspannen en jezelf kunt ontwikkelen.

Binnen het domein Cultuurbeleving worden verschillende projecten georganiseerd, waarvoor wij graag samenwerking zoeken met externe partners. Gezamenlijk kunnen wij onze ambities voor Haarlemmermeer waarmaken.

Bekijk hier een selectie van projecten die wij binnen dit domein uitvoeren:

 • Peuterfestival

  In het laatste weekend van januari organiseert Het Cultuurgebouw het jaarlijkse Peuterfestival. Het festival hangt samen met de Nationale Voorleesdagen, waarbij we aansluiten met activiteiten en promotie voor lezen en voorlezen, in het kader van taalontwikkeling. Een weekend lang staat Het Cultuurgebouw in het teken van onze allerkleinste bezoekers. Omdat wij willen laten weten dat je met cultuur niet vroeg genoeg kan beginnen, om er een leven lang plezier aan te beleven. Twee dagen lang kunnen de kleintjes theatervoorstellngen bezoeken, workshops volgen van Peuterdans tot ‘Muziek op schoot’, voorlezen en tekenen. Er zijn niet alleen spannende dingen om naar te luisteren en te kijken, maar vooral ook om zelf te doen. De centrale Passage vormt het centrum van het familiefestival, waar aan de hand van het gekozen thema allerlei gratis activiteiten plaatsvinden. Ook de activiteiten in de bibliotheek bieden we gratis aan. Voor de workshops en thetarevoorstellingen kunnen kaartjes gekocht worden.

  Het Peuterfestival heeft zich ontwikkeld tot een zeer gezellig en drukbezocht festival voor het hele (jonge) gezin. De doelgroep bestaat uit kinderen van 2 t/m 5 jaar met hun ouders, broertjes, zusjes, oma’s en/of opa’s. Het voorziet duidelijk in een behoefte van deze grote doelgroep binnen de gehele Haarlemmermeer én de omliggende regio, en bereikt maar liefst tussen de 2.000 en 2.400 bezoekers per weekend.

  Wat we zien is dat jongeren vanaf een jaar of 20 gedurende langere tijd niet meer actief het aan cultuurbeleving doen: ze zijn druk met werk en studie, krijgen een relatie en zijn vervolgens bezig met vormgeving van hun eigen leven. Pas na gezinsuitbreiding zijn ze weer op zoek naar iets gezamenlijks. Ze willen het beste voor hun kind en daar hoort o.a. taalontwikkeling bij, maar ook voor het eerst kijken naar theater- en dansvoorstellingen en het meedoen aan workshops muziek en dans gericht op het jonge kind. Ouders en kinderen genieten hier gezamenlijk van. Het Peuterfestival voorziet in deze behoefte. Onderzoek wijst uit dat ouders na het bezoek aan het Peuterfestival hun kinderen lid maken van de bibliotheek en opgeven voor workshops bij Pier K.

  Voor de diverse workshops en activiteiten hebben wij extra educatief speelgoed nodig. Ook voor een passende thema-aankleding van de centrale Passage zoeken wij nog naar bijdragen. In totaal is een bedrag van € 7.500,- excl. BTW per jaar nodig, waarvoor wij van harte samenwerkingspartners zoeken.

  Door dit evenement te sponsoren, komt je bedrijf onder de aandacht van enorm veel jonge gezinnen in Haarlemmermeer. Een uitgelezen kans om in contact te komen met deze specifieke doelgroep! Interesse? Neem dan vrijblijvend contact op via (023) 556 37 00 of  partnervan@hetcultuurgebouw.nl.

 • Cultuurparade

  In september vieren wij op spectaculaire wijze de opening van het nieuwe culturele seizoen in Het Cultuurgebouw. Tijdens de Cultuurparade maken wij alle Haarlemmermeerders alvast warm voor het moois dat wij het komende jaar te bieden hebben. Zo geven wij alvast een spannend voorproefje van wat ons te wachten staat. Maak bijzondere culturele activiteiten mee, zoals de Open dag en de Proeflesweek van Pier K, de Sneakpreview en speciale voorstellingen van theater De Meerse, spetterende concerten in Duycker en leuke activiteiten in de Bibliotheek.

  Rond de Cultuurparade wordt een grote mediacampagne gelanceerd. De speciale Cultuurkrant wordt huis aan huis verspreid in de gehele regio Haarlemmermeer en is daar bovenop nog eens in diverse openbare gelegenheden voor iedereen beschikbaar. Ook zijn er dagelijkse Facebook-campagnes, activiteiten op alle websites van de labels binnen Het Cultuurgebouw én via de schermen binnen ons gebouw.

  De Cultuurparade is een uitgelezen gelegenheid om je bedrijf in de spotlights te zetten bij het cultuur minnend publiek van de Haarlemmermeer! Interesse? Neem contact met ons op via (023) 556 37 00 of  partnervan@hetcultuurgebouw.nl.