Domein Talentontwikkeling

Het Cultuurgebouw heeft talentontwikkeling hoog in het vaandel staan. Wij willen je helpen om je talent te ontdekken, te ontplooien en te benutten en zo je toegevoegde waarde als mens te ontwikkelen. Wij geloven namelijk dat er niets fijner is dan je talent ontplooien en wij helpen je kiezen voor wat je het gelukkigst maakt.

Talent kan inspirerend werken op de ontwikkeling van iedereen: het heeft te maken met zelfverwerkelijking, je ei ergens in kwijt kunnen, verrijking en vooruitgang. Het ontwikkelen van je talenten kan aantoonbaar het geluksniveau verhogen, en Het Cultuurgebouw wil daar graag bij helpen. Dat doen we door je de mogelijkheid te bieden om in contact te komen met je talent, je te begeleiden met behulp van talentprogramma’s en persoonlijk maatwerk en je talent desgewenst ook letterlijk een podium te bieden. Dankzij ons brede netwerk met vakonderwijs en professionals zijn wij tevens een schakel in het vervolg van je persoonlijke ontwikkeling.

Binnen het domein Talentontwikkeling worden verschillende projecten georganiseerd, waarvoor wij graag samenwerking zoeken met externe partners. Gezamenlijk kunnen wij onze ambities voor Haarlemmermeer waarmaken.

Bekijk hier een selectie van projecten die wij binnen dit domein uitvoeren:

 • Een eigen musical

  Bij Dé JeugdTheaterSchool Haarlemmermeer van Pier K spelen, zingen en dansen 35 kinderen en jongeren tussen 8 en 21 jaar oud, bij wie een meer dan gemiddeld talent voor muziektheater is vastgesteld.

  Na een heel seizoen intensief repeteren vindt in de periode juni-juli de wereldpremière van hun musical plaats op het podium van Schouwburg De Meerse. Daar genieten tussen de 750 en 1000 bezoekers meerdere avonden van verschillende voorstellingen.

  Vooralsnog speelt de musicalproductiegroep altijd bestaande musicals. Maar om onze talenten de kans te bieden zich te ontwikkelen, zouden wij heel graag een musical uitvoeren, die speciaal voor de groep is geschreven en gecomponeerd en die past bij het inmiddels semi-professionele niveau van Dé JeugdTheaterSchool Haarlemmermeer. De speciaal geschreven muziek bij de musical wordt dan live ten gehore gebracht door een orkest van louter lokale muzikale talenten, die zich zo op hun beurt ook verder kunnen ontwikkelen.

  Door het unieke karakter van een eigen musical wordt een groter publiek bereikt, wat zorgt voor nieuwe aanwas van talenten die zich ook verder willen ontwikkelen.

  Ook niet onbelangrijk: dankzij een eigen productie op maat kan onze opleiding een betere aansluiting bieden voor professionele vervolgopleidingen op het gebied van (musical)theater. Onze Haarlemmermeerse talenten kunnen dan misschien zelfs doorstromen naar het landelijke toneel! Ook lokale muzikale talenten krijgen dankzij het live orkest die kans.

  De musicalproductiegroep wordt al ten dele gesteund door het Coöperatiefonds van de Rabobank. Echter, om een eigen musicalproductie te kunnen laten schrijven, en de muziek door een live orkest van regionale muzikale talenten te kunnen laten spelen, zijn nog aanvullende middelen nodig.

  Wil jij als partner van Dé JeugdTheaterSchool Haarlemmermeer ook helpen om de realisatie van een unieke, eigen musicalproductie mogelijk te maken? Neem dan vrijblijvend contact op via (023) 556 37 00 of  partnervan@hetcultuurgebouw.nl. Wie weet speelt de musicalproductiegroep volgend jaar dan ook wel een exclusieve voorstelling voor jouw bedrijf!

 • Duyckplank

  Duyckplank is het nieuwe concept van Duycker, waarbij lokaal talent gestimuleerd en geïnspireerd wordt zich verder te professionaliseren. Duyckplank wil de katalysator zijn van nieuw talent uit de regionale muziekscene. Elk jaar worden vijf startende muzikanten uit de regio Haarlemmermeer geselecteerd, die gedurende één jaar als ‘artist in residence’ worden begeleid. Zo worden zij aan het begin van hun startende muzikale loopbaan, ingewijd in alle facetten van de professionele muziekwereld. Duycker benut hiervoor haar eigen netwerk van lokale muzikanten, dat onderhouden en uitgebreid wordt door de vele externe samenwerkingen die wij actief opzoeken.

  Een beginnende artiest met ambitie heeft vaak weinig kennis over de muziekbranche. Hierdoor worden zij beperkt in hun groei, terwijl de potentie zeker aanwezig is. Zij kunnen ondersteuning en begeleiding gebruiken op verschillende vlakken: technisch professionaliseren, het werken aan albums en (live) optredens, het bereiken van publiek en het creëren van een fanbase, het opzetten van promotiecampagnes, en het genereren van media-aandacht.

  Een artist in residence krijgt een jaar lang het volgende geboden:

  • 10 uren coaching door een professional uit het muziekvak die wordt geselecteerd in samenspraak met de artiest, passend bij zijn muziekgenre en ontwikkelingswensen
  • Minimaal 3 masterclasses op maat door professionele muzikanten
  • Minimaal 5 optreedplekken in de regio Haarlemmermeer
  • Studiotijd om eigen werk op te nemen
  • Een promopakket, bestaande uit persfoto’s, promovideo, merchandise om professioneel aan de weg te kunnen timmeren tijdens en na Duyckplank.

  Duyckplank vervult hiermee een belangrijke spilfunctie in de talentontwikkeling van semi-professionele artiesten uit onze regio. Door Duyckplank artiesten vervolgens op wisselende locaties bij diverse evenementen te laten optreden (denk aan locaties zoals Papa’s Beach house, Olmenhorst, Jopenkerk, winkelcentrum Hoofddorp en diverse horeca gelegenheden) krijgt het geheel body en impact. Enerzijds zorgt Duyckplank voor een bepaalde kwaliteit aan artiesten door onder deze naam naar buiten te treden. Anderzijds zullen potentieel geïnteresseerde toekomstige residence artiesten zich gaan melden om ook een dergelijke kans te kunnen krijgen.

  Om Duyckplank tot een gedegen programma te maken voor de ontwikkeling van lokaal muziektalent, is jaarlijks een bedrag van € 2.300,- per artist in residence nodig. Ben jij de partner die lokale artiesten en muzikanten vooruit wil helpen op weg naar een professionele carrière? Dan gaan wij heel graag met je in gesprek. Neem vrijblijvend contact op voor afspraak via (023) 556 37 00 of  partnervan@hetcultuurgebouw.nl.