Domein Educatie

Het Cultuurgebouw heeft educatie zeer hoog in het vaandel staan. Educatie vergroot de zelfredzaamheid, verrijkt het leven en helpt het leven vorm te geven. Door zich te (blijven) ontplooien, zijn mensen in staat beter te functioneren in de maatschappij.

Wij bieden doorgaande leerlijnen, een professioneel netwerk van mensen en middelen en stimuleren actieve deelname daaraan, om zo bij te dragen aan persoonlijke ontwikkeling op alle manieren en niveaus.

Het Cultuurgebouw biedt verschillende educatieve projecten, waarvoor wij graag samenwerking zoeken met externe partners. Gezamenlijk kunnen wij onze ambities voor Haarlemmermeer waarmaken.

Bekijk hier een selectie van projecten die wij binnen dit domein uitvoeren:

 • Mediafestival

  Tijdens de landelijke Week van de Mediawijsheid, organiseert Pier K, samen met de culturele partners van Het Cultuurgebouw, elk jaar in november het Mediafestival. Dit festival biedt gedurende vijf dagen ruimte aan 360 leerlingen per dag, met als doel het stimuleren van mediawijsheid, mediaweerbaarheid en het prikkelen van de nieuwsgierigheid voor mediakunst. De technologie ontwikkelt zich snel en geeft veel mogelijkheden voor de toekomst. Word jij aangestuurd door de technologie? Of ben jij de baas? Kan je tegenwoordig op twee plekken tegelijk zijn? Kunstenaars en ontwerpers spelen een belangrijke rol bij het onderzoeken van deze grenzen en (on)mogelijkheden die digitale ontwikkelingen met zich meebrengen. Tijdens het Mediafestival worden leerlingen en docenten aan de hand van interactieve mediakunst, creatieve workshops en mediawijze documentaires uitgedaagd om nieuwe toepassingen en materialen te onderzoeken en kritisch te kijken naar hun eigen leefwereld. Aan de afgelopen editie werkten onder andere Richard Vijgen en Karen Lancel & Hermen Maat.

  Voor een zo groot mogelijk bereik betrekken wij scholen uit omliggende steden als Haarlem, Heemstede en Uithoorn en werken wij samen met de specialisten van bijvoorbeeld Cinekid en kunstenaars en ontwerpers uit de mediakunstwereld. De focus ligt op jongeren uit de klassen 1 t/m 3 van het Voortgezet Onderwijs, maar ook leerlingen uit groep 8 van de basisschool en hun docenten zijn meer dan welkom.

  In 2017 ontvingen wij meer dan 1000 kinderen in Het Cultuurgebouw. Onze ambitie voor 2018 is minimaal 1500 leerlingen en het organiseren van masterclasses voor hun docenten. Om dergelijke grote aantallen een goed en veelzijdig programma te bieden, is extra geld nodig. Daarvoor zijn wij op zoek naar samenwerkingspartners die dit mede mogelijk willen maken. Interesse? Wij vertellen er graag meer over! Neem daarvoor vrijblijvend contact op via (023) 556 37 00 of  partnervan@hetcultuurgebouw.nl.

 • Medialab

  Technologie heeft de manier waarop we samenwerken, -leven en communiceren in de 21e eeuw enorm veranderd. Digitale geletterdheid is daardoor een onmisbare vaardigheid geworden. Het is belangrijk dat kinderen bij het opgroeien die vaardigheden ontwikkelen en zo hun kansen kunnen benutten en gevaren (h)erkennen. Het onderwijs speelt een grote rol bij het mediawijzer maken van leerlingen, en Het Cultuurgebouw ondersteunt daar graag bij met educatieve programma’s op een leuke, spannende en speelse manier.

  Het Medialab (werktitel) is een digitale, interactieve en fysieke proeftuin op digitale geletterdheid in Het Cultuurgebouw voor inwoners van Haarlemmermeer, waar kennis, activiteiten, tools en samenwerkingspartners worden gekoppeld. Het biedt ongekende mogelijkheden waardoor kinderen, jongeren, maar ook de docenten die hen lesgeven, hun digitale vaardigheden (blijven) ontwikkelen.

  Voorbeelden van het educatieve aanbod zijn het ontdekken en programmeren van robots en lego, Virtual Reality-toepassingen en apps toepassen en workshops in vaardig zijn met digitale informatie. Maar ook het mediawijs opvoeden voor ouders: hoe haak ik aan bij de online wereld van mijn kind, hoe begrens ik en hoe ontdek ik mee? Zo bieden wij een gezamenlijk netwerk van kennis, partijen en activiteiten waardoor Haarlemmermeer digitaal geletterd wordt.

  Voor onder meer de fysieke inrichting van het Medialab, de aankoop van diverse media worden partners gezocht. Interesse? Wij vertellen er graag meer over! Neem daarvoor vrijblijvend contact op via (023) 556 37 00 of  partnervan@hetcultuurgebouw.nl.