Speel-o-theek De Blokkendoos

Tja, een speel-o-theek, wat is dat? Het woord zegt het eigenlijk al. Een speel-o-theek leent speelgoed uit. Net zoals een bibliotheek boeken uitleent.

Spelen speelt een grote rol in de ontwikkeling van een kind. Door te spelen oefenen, ontdekken en experimenteren kinderen. Ook kunnen ze tijdens het spelen hun fantasie gebruiken, belevenissen verwerken en gevoelens uitdrukken. Kortom, spelen is belangrijk. Het is ook belangrijk om te variëren met speelgoed voor het ontwikkelen van de grove en fijne motoriek, om samen te leren spelen, voor de algehele concentratie én omdat het leuk is!

Speelgoed proberen

En dát is waar de speel-o-theek een goede rol kan spelen! De speel-o-theek biedt de mogelijkheid om speelgoed uit te proberen, omdat het drie weken geleend mag worden. En er is voor ieder wat wils.

Of het nu gaat om een simpele houten puzzel of een stoere skelter, verkleedkleren, muziekinstrumenten of bekende en minder bekende gezelschapsspellen. De Blokkendoos heeft een uitgebreid assortiment dat bedoeld is voor kinderen van 0 tot 10 jaar. Natuurlijk heeft iedereen wel speelgoed thuis, maar de speel-o-theek heeft altijd wel iets wat je juist niet hebt. Bovendien zijn er speciale materialen voor kinderen en volwassenen met een visuele beperking. Of het nu te duur, heel onbekend is of maar kort gebruikt wordt, bij de speel-o-theek kun je het lenen.

Lid worden

Er zijn een aantal mogelijkheden. Een gezinsabonnement (bedoeld voor het hele gezin) waarbij per kind drie artikelen per keer geleend mogen worden, plus 2 gezelschapsspellen. Er kan gedurende 12 maanden geleend worden. Voor incidentele uitleen is er een knipkaart. Deze kaart is bedoeld voor bijvoorbeeld grootouders waar de kleinkinderen zo nu en dan komen logeren, of voor gezinnen met oudere kinderen waar wel eens de behoefte bestaat aan wat gezellige bordspellen. Per keer mogen maximaal 6 artikelen geleend worden.

Kosten

Elk nieuw lid betaalt eenmalig € 5,00 inschrijfgeld. Kijk voor de actuele abonnementstarieven en openingstijden op de website van Speel-o-theek De Blokkendoos. De speel-o-theek is gevestigd aan de voorzijde van Het Cultuurgebouw.

Vrijwilligersorganisatie

Gestart in 1983 door een kleine groep van zo’n acht dames, is de speel-o-theek gegroeid tot een organisatie met ca. 28 actieve vrijwilligers. De speel-o-theek bestaat doordat vele vrijwilligers zich al jarenlang inzetten voor het bestaan van deze speelgoeduitleen. De speel-o-theek is altijd op zoek naar nieuwe aanwas, jonge ouders zijn zeer welkom om lid te worden én om deel uit te gaan maken van de vrijwilligersgroep. Een baan waar je de kinderen mee naar toe kunt nemen. Informatie hierover is te krijgen door een berichtje te sturen naar info@speelotheekhoofddorp.nl.

Volg speel-o-theek De Blokkendoos ook op Facebook.