Mediafestival 2021

Connected 

Hoe sta jij in verbinding met jezelf en de wereld om je heen? 
We kijken welke nieuwe manieren van verbinden we massaal hebben aangegrepen in het afgelopen jaar. De hang naar verbinding zorgde er o.a. mede voor dat spiritualiteit kon uitgroeien tot een ware trend. TikTok / het internet staat vol video’s over ‘spiritueel ontwaken’, meditatie en vollemaanrituelen. Maar ook nieuwe gamewerelden en apps voor videobellen werden veelvuldig gedownload om te ‘connecten’ met anderen. Wat heb jij daar gevonden? En zorgt het voor echte verbinding met jezelf en de wereld om je heen?

Programma
In een dagdeel (3 uur) met een afwisselend ‘rotonde’ programma van twee workshops en een rondleiding in de expositie neemt Het Cultuurgebouw jouw leerlingen mee in de helende toekomst van technologie. Een bomvol programma met workshops als Kunst om gezond te blijvenLaat je niet hack maken, De mythische wereld van Narcissus en Echo, Smart kijken, Breaking Boundaries, en een rondleiding langs de themaexpositie met mediakunstwerken.
Een bezoek aan het Mediafestival betekent voor elke leerling maken, nadenken, experimenteren en bovenal veel nieuwe energie. 

Praktische informatie
Doelgroep: 
PO groep 7 en 8 
VO onderbouw VMBO / HAVO / VWO
Datum: 9 t/m 12 november 2021 (in de landelijke Week van de Mediawijsheid 2021) 
Programmaduur: 3 uur (klassen worden ingedeeld in een ochtend- of middagprogramma)
Prijs: 
PO 9,50 per leerling
VO 12,50 per leerling

Inschrijven voor 26 september

Inschrijfformulier PO

Inschrijfformulier VO

Vooraf aan het festival ontvangt de school een briefing met alle praktische informatie. 

Vragen? Mail naar mediafestival@hetcultuurgebouw.nl 

Het programma is een samenwerking van de volgende partners in Het Cultuurgebouw: Pier K, Poppodium Duycker, Galerie De Meerse, Podium voor Architectuur, Bibliotheek Haarlemmermeer. 

Kunst in de passage (vrij toegankelijk)

Het thema van de tentoonstelling is connectie. Dit werk gaat over de diepere connectie met jezelf. Vaak wordt spiritualiteit en technologie niet samen genoemd. In dit werk komt dat toch samen. De kunstenaars noemen dit werk een “Modern Orakel”, een “organisme” .. een “animistisch wezen”. “Onze inspiratie was een modern orakel maken, door middel van algoritmes. (Orakel van Delphi is een mooi voorbeeld – een vrouw die op een spleet in de aarde zat, high op de gassen uit de aarde. En zo orakelend de toekomst voorspeld. Dit huisje doet eigenlijk hetzelfde maar dan omdat zij verbonden is aan de nieuwe ‘aardgassen’ ook wel data. Zij maakt sense van meetbare fenomenen.)” “Stap naar binnen, jou aanwezigheid maakt dat je jezelf verbind aan de (post-) natuurlijke stromen van de wereld. Ze is klaar om je advies te bieden gebaseerd op de huidige stand van de sterren, de windkracht maar ook wat er op het internet gebeurd. Ze maakt als sense van de nonsens, en geeft jou zo een poëtisch advies.” (Geschreven door de kunstenaars) Geluid: In het huisje ‘vliegt’ een zwerm digitale vogels door een geluidssysteem. Dit zijn twee slimme algoritmes: Game of life by the late John Conway en Original flocking codes by Daniel Shiffman – samen vormen deze codes een generatief geluidskunstwerk. Elk algoritme is verbonden aan een laag geluid door een analoge synthesizer.

​​​​​​​Over Telemagic Telemagic is een art-meets-tech collectief opgericht door Cyanne van den Houten, Ymer Marinus en Roos Groothuizen. Als zelf omschreven open media-lab ontwikkelt Telemagic in samenwerking met andere makers manifestaties, kunstinterventies en tools die de mysteries rondom hedendaagse media in kaart brengen. Telemagic speelt in haar werk altijd met de diepgewortelde menselijke verlangens naar betovering en omnipotentie door middel van technologie. Als mens hebben we de eeuwenoude traditie om waarde te geven aan alles wat ons overstijgt met verhalen, mythes en mystiek. Nu technologie op de rand van onstoffelijkheid staat, geloven wij niet dat dit iets is om te vrezen, maar dat dat omarmd en invoelbaar moet worden. In eerder werk belichtte Telemagic de ongrijpbaarheid van technologie met onder andere generatieve algoritmes en deep-learning technieken. In het werk uiten we onze visie door deze computers en codes altijd aan het woord te laten. Ze zijn in hun uitspraken nooit te beïnvloeden door de mens en wat er precies uitkomt valt door ons niet te voorspellen.


Workshops (programma voor deelnemende scholen)

Kunst om gezond te blijven


De Japanse kunstenaar Yayoi Kusama is haar hele leven al bezig met de helende werking van kunst. Daarvoor creëerde ze letterlijk oneindig veel polka dots o.a. met spiegelwanden. De ronde vorm van de ‘dot’ werkt als een kalme maan, maar ook als een energieke zon, vertelt ze in een interview met Tate Gallery. Vanuit de gedachten dat kunst helend kan zijn neemt de workshopdocent je mee in een creatieve sessie vol positieve energie. 

Laat je niet hack maken


Met onze snel stijgende schermtijd tijdens corona zijn ook hackers actiever geworden. Hoe komen hackers bij jou binnen? Kunnen ze zomaar jouw bankrekening plunderen of je insta overnemen? En wat is een ‘white hat’?
Ethische hacker Melvin laat je nadenken met stellingen, geeft tips en vertelt wat hij doet om jou (stilletjes) online te beschermen.

De mythische wereld van Narcissus en Echo


In deze ontroerende Virtual Reality dansvoorstelling stap je in de mythische wereld van Narcissus en Echo. Samen met het publiek zitten ze gevangen in een VR- spiegelpaleis. Hoe komen ze hier weer uit? Lukt het echt contact te maken met elkaar? Wat gebeurt er als we onszelf verliezen in een ander, in onbeantwoorde liefde? En wat gebeurt er met onze realiteit, als we juist alleen nog maar bezig zijn met onszelf en ons eigen imago? 
Aan het einde van de voorstelling ga je in gesprek met één van de makers en duik je dieper in deze oeroude mythe. Wat vertelt het ons over de wereld van Zoom, Tinder en Instagram?

Smart kijken


Kijk jij naar de straat waarop je loopt, naar de bomen boven je hoofd, de vliegtuigen tegen de lucht en de langsrazende wolken? Hoe ziet jouw wereld eruit als je leert kijken vanuit één kijkrichting? Fotograaf Remke Spijkers reset jouw blik en neemt je mee op reis, door een bekende omgeving die je gaat bekijken als door een vergrootglas.  

Breaking Boundaries


Workshop virtueel reality waarbij je een eigen spelomgeving gaat maken vanuit het perspectief van iemand met een beperking. Meer informatie volgt. 

Film
Dit jaar is er geen voorprogramma op de scholen. Wel kun je met jouw klas kijken naar een film / docu / programma, speciaal geselecteerd door de Filmhub Noord-Holland.
Alle films zijn gekozen rondom het festivalthema Connected: hoe sta jij in verbinding met jezelf en de wereld om je heen.

Film:
Polska Warrior – Groep 7/ 8 / en speciaal onderwijs
De verlegen Eryk is verslaafd aan de populaire game Goldhunter, waarin hij met zijn sterke avatar alle levels wint. Als de problemen in het ‘echte leven’ zich opstapelen, moet hij moedig zijn.
Docu:
Framing the other – Onderbouw VO
Poseren voor de camera van toeristen is uitgegroeid tot belangrijkste bron van inkomsten voor de Mursi, een stam in Ethiopië. Om meer geld te verdienen, verfraaien ze hun ‘kostuums’ op zodanige wijze dat er minder van hun oorspronkelijke cultuur overblijft.

Programma: kies een aflevering uit Nettiquette – Groep 7/ 8 / en speciaal onderwijs
Hoe hoor je je te gedragen op social media.
Programma: kies een aflevering uit de
Dikke data show, bijvoorbeeld Smart apparaten of Filters en fotobewerkings apps – Onderbouw VO