Bekijk onze laatste update over de Coronamaatregelen.

Mediafestival 2021

Connected 

Hoe sta jij in verbinding met jezelf en de wereld om je heen? 
We kijken welke nieuwe manieren van verbinden we massaal hebben aangegrepen in het afgelopen jaar. De hang naar verbinding zorgde er o.a. mede voor dat spiritualiteit kon uitgroeien tot een ware trend. TikTok / het internet staat vol video’s over ‘spiritueel ontwaken’, meditatie en vollemaanrituelen. Maar ook nieuwe gamewerelden en apps voor videobellen werden veelvuldig gedownload om te ‘connecten’ met anderen. Wat heb jij daar gevonden? En zorgt het voor echte verbinding met jezelf en de wereld om je heen?

Programma
In een dagdeel (3 uur) met een afwisselend ‘rotonde’ programma van twee workshops en een rondleiding in de expositie neemt Het Cultuurgebouw jouw leerlingen mee in de helende toekomst van technologie. Een bomvol programma met workshops als Kunst om gezond te blijvenLaat je niet hack maken, De mythische wereld van Narcissus en Echo, Smart kijken, Breaking Boundaries, en een rondleiding langs de themaexpositie met mediakunstwerken.
Een bezoek aan het Mediafestival betekent voor elke leerling maken, nadenken, experimenteren en bovenal veel nieuwe energie. 

Praktische informatie
Doelgroep: 
PO groep 7 en 8 
VO onderbouw VMBO / HAVO / VWO
Datum: 9 t/m 12 november 2021 (in de landelijke Week van de Mediawijsheid 2021) 
Programmaduur: 3 uur (klassen worden ingedeeld in een ochtend- of middagprogramma)
Prijs: 
PO 9,50 per leerling
VO 12,50 per leerling

Inschrijven voor 26 september

Inschrijfformulier PO

Inschrijfformulier VO

Vooraf aan het festival ontvangt de school een briefing met alle praktische informatie. 

Vragen? Mail naar mediafestival@hetcultuurgebouw.nl 

Het programma is een samenwerking van de volgende partners in Het Cultuurgebouw: Pier K, Poppodium Duycker, Galerie De Meerse, Podium voor Architectuur, Bibliotheek Haarlemmermeer. 


Workshops

Kunst om gezond te blijven


De Japanse kunstenaar Yayoi Kusama is haar hele leven al bezig met de helende werking van kunst. Daarvoor creëerde ze letterlijk oneindig veel polka dots o.a. met spiegelwanden. De ronde vorm van de ‘dot’ werkt als een kalme maan, maar ook als een energieke zon, vertelt ze in een interview met Tate Gallery. Vanuit de gedachten dat kunst helend kan zijn neemt de workshopdocent je mee in een creatieve sessie vol positieve energie. 

Laat je niet hack maken


Met onze snel stijgende schermtijd tijdens corona zijn ook hackers actiever geworden. Hoe komen hackers bij jou binnen? Kunnen ze zomaar jouw bankrekening plunderen of je insta overnemen? En wat is een ‘white hat’?
Ethische hacker Melvin laat je nadenken met stellingen, geeft tips en vertelt wat hij doet om jou (stilletjes) online te beschermen.

De mythische wereld van Narcissus en Echo


In deze ontroerende Virtual Reality dansvoorstelling stap je in de mythische wereld van Narcissus en Echo. Samen met het publiek zitten ze gevangen in een VR- spiegelpaleis. Hoe komen ze hier weer uit? Lukt het echt contact te maken met elkaar? Wat gebeurt er als we onszelf verliezen in een ander, in onbeantwoorde liefde? En wat gebeurt er met onze realiteit, als we juist alleen nog maar bezig zijn met onszelf en ons eigen imago? 
Aan het einde van de voorstelling ga je in gesprek met één van de makers en duik je dieper in deze oeroude mythe. Wat vertelt het ons over de wereld van Zoom, Tinder en Instagram?

Smart kijken


Kijk jij naar de straat waarop je loopt, naar de bomen boven je hoofd, de vliegtuigen tegen de lucht en de langsrazende wolken? Hoe ziet jouw wereld eruit als je leert kijken vanuit één kijkrichting? Fotograaf Remke Spijkers reset jouw blik en neemt je mee op reis, door een bekende omgeving die je gaat bekijken als door een vergrootglas.  

Breaking Boundaries


Workshop virtueel reality waarbij je een eigen spelomgeving gaat maken vanuit het perspectief van iemand met een beperking. Meer informatie volgt. 

Film
Warm de klas op voor het festivalbezoek en bekijk een (korte)film uit de filmselectie, samengesteld door de FilmHub Noord-Holland. De selectie verschijnt hier begin oktober.