Abba - Route 65 Scandinavië - Het Cultuurgebouw Hoofddorp

Route 65 Scandinavië

Ontdek het veelzijdige Scandinavië bij Route 65.  Route 65 is een seniorenprogramma in Het Cultuurgebouw met lezingen, workshops, films en voorstellingen.

In iedere editie staat een land centraal. Eerdere edities stonden al geheel in het teken van Frankrijk, Duitsland, USA, Italië, Indonesië en Engeland. Deze achtste editie zal het programma samengesteld worden aan de hand van het thema Scandinavië. De kaartverkoop is gestart op maandag 4 februari zowel via deze website (klik op de button rechtsboven) als bij de Informatie en Tickets balie in de passage van Het Cultuurgebouw. Daar kunt u ook een papieren programmaboekje vinden en meenemen.

Scandinavië bestaat uit drie landen: Denemarken, Noorwegen en Zweden. Hoewel Finland en Lapland er soms ook bij worden gerekend. Het zijn allemaal landen die bekend staan om hun prachtige natuur en donkere winters, het Noorderlicht, maar ook de prachtige en rijke kunst en cultuur. Denk aan schrijvers als Hans Christian Andersen, Astrid Lindgren (Pippi Langkous), Henning Mankell, Stine Jensen en Jo Nesbø. Popbands, waarbij natuurlijk ABBA de meest bekende is. Interieur en meubels van Ikea, Arto en Arne Jacobsen. En niet te vergeten het wereldberoemde schilderij ‘De Schreeuw’ van kunstenaar Edvard Munch. Scandinavië is steeds meer een hippe bestemming en nu eenvoudig te bezoeken ‘om de hoek’ in uw eigen Haarlemmermeer.

In de spotlight

Donderdag 21 maart 14:30 – 17:30 uur

Lezing – Kunst en cultuur in Scandinavië door Krzysztof Dobrowolski-Onclin

Maak kennis met de prachtige en rijke cultuur en kunst van Scandinavië! Wie kent niet ‘De Schreeuw’ van Edvard Munch? In deze lezing hoort u wat Munch ermee bedoelde en wat hij nog meer heeft gemaakt. Het blijft echter niet bij Munch. U maakt een tijdreis door Scandinavië en ziet tal van kunstenaars en hun even schitterende als onbekende werk. Van opgegraven of opgedoken schepen tot de modernste musea die Scandinavië te bieden heeft met als uitsmijter een van de mooiste kunstparken van Europa.

Podiumzaal Pier K Hoofddorp. Toegang €15,00. Bestel hier

 

Woensdag 27 maart 14:00 – 16:00 uur

Lezing – De wondere wereld van het noorderlicht door Marjan Spijkers

Van oudsher probeert men het noorderlicht te begrijpen en te verklaren. Het volk de Samen zagen het als een teken van hun voorvaderen die contact zochten met de levenden, anderen een zwaan die vast zat in het ijs van de Noordpool. Aan bod komt het noorderlicht in volksverhalen en onderzoek naar de herkomst van het noorderlicht. Ook leggen we uit wat noorderlicht of poollicht nu eigenlijk is en natuurlijk laten we het zien. Marjan Spijkers reist jaarlijks naar het noorderlicht en kan boeiend vertellen over dit fenomeen. Ook zo nieuwsgierig?

Auditorium Pier K Nieuw-Vennep. Toegang €10,00. Bestel hier

 

Donderdag 28 maart 14:00 – 16:30 uur

Film – Fanny en Alexander

De met 4 Oscars bekroonde film (1982) van Ingmar Bergman is het verhaal van een broer en zusje die een gelukkig, liefdevol leven lijden tot hun vader overlijdt en de moeder hertrouwt met een bisschop die zeer streng voor iedereen blijkt te zijn. Een echte familie kroniek van de gegoede burgerij in de vroege twintigste eeuw, vrolijk, dreigend en spannend en prachtig in beeld gebracht.

Theaterzaal Pier K Nieuw-Vennep. Toegang €7,50. Bestel hier

 

Donderdag 4 april, 14:00 – 16:00 uur
Lezing – Het succes van de Scandinavische thriller door René Appel

Wat maakt de Scandinavische thriller zo populair? Het Zweedse schrijversechtpaar Sjöwall en Wahlöö verwierf in de jaren ’60 en ‘70 grote roem met een reeks van 10 maatschappijkritische misdaadromans. In hun voetsporen traden bestsellerauteurs als Henning Mankell, Stieg Larsson, Jo Nesbø en nog vele anderen. Wat is het geheim van de Scandinavische misdaadroman? Met die vraag gaat René Appel deze middag met ons in discussie. René Appel geldt als de ‘Godfather’ van de Nederlandse psychologische thriller. Zijn werk werd talloze malen genomineerd voor de Gouden Strop die hij tweemaal won. Het wordt spannend.

Podiumzaal Pier K Hoofddorp. Toegang €12,50. Bestel hier

Namens het hele routeteam een god tur en bra resa gewenst!
Klik op de afbeelding hierboven om het bladerbare programmaboekje te bekijken.