Bekijk onze laatste update over de Coronamaatregelen.
Mediafestival 2017 in Het Cultuurgebouw, Hoofddorp

Mediafestival 2017

 

In de Week van de Mediawijsheid organiseert Het Cultuurgebouw ook dit jaar weer het Mediafestival voor leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs. De technologie ontwikkelt zich snel en geeft veel mogelijkheden voor de toekomst. Word jij aangestuurd door de technologie? Of ben jij de baas? Waar liggen jouw grenzen van privacy? Kan je tegenwoordig op twee plekken tegelijk zijn?

Tijdens het Mediafestival worden leerlingen aan de hand van interactieve mediakunst, creatieve workshops en bijzondere films, uitgedaagd om nieuwe toepassingen en materialen te onderzoeken en kritisch te kijken naar hun eigen leefwereld. De programmering van het Mediafestival 2017 is geïnspireerd door experimenten die kunstenaars en ontwerpers uitvoeren met nieuwe technologieën en de vragen die zij stellen bij hun werk. Zij kunnen als geen ander de leerlingen inspireren en vol passie mee nemen in deze nieuwe wereld.

Vrijwilligers gezocht

Voor het festival zijn we op zoek naar mensen die graag één dagdeel of meerdere willen ondersteunen bij de workshops en andere activiteiten. Vind je het leuk om met kinderen te werken en ben je ook nog handig? Geef je op via mediafestival@hetcultuurgebouw.nl.

Workshops

Slimme stoffen
Mode wordt gemaakt met naald en draad, maar de kleding die je draagt kunnen nog veel meer slimme functies hebben. Leerlingen ontdekken hoe digitale technieken geïntegreerd kunnen worden in kleding en zelf een heel bijzonder kledingstuk ontwerpen.

De kunst van het programmeren
Leerlingen maken coderen tastbaar en beeldend. Aan de hand van een visuele programmeertaal en met een tekenrobot zetten ze digitale opdrachten om in creatieve ideeën op papier. Codekunst om in te lijsten!

Hologram-karaoke
In de Hologram-karaoke krijgen leerlingen de kans om samen op te treden! Kies een 3D animatie uit van een artiest en ontwerp een te gekke achtergrond voor een optreden… En dan is het showtime!

Verleg de grenzen van het 3D printen
Wat is 3D eigenlijk? En kan je ook met iets anders printen dan alleen plastic? Ontdek wat je nog meer kan met de bijzondere printtechniek. Leerlingen gaan experimenteren met de (on)mogelijkheden van 3D ontwerpen en printen.

Wie is de baas van het internet?
Een bericht op het web gaat van wifi netwerk naar zendmast naar data center. Een reis die misschien wel de hele wereld overgaat. Hoe zorg je dat je berichten veilig en in het geheim verzonden worden? Tijdens deze workshop ontdekken de leerlingen wat er nog meer schuilgaat achter het internet.

Saving Face
Hoe vertrouw je elkaar online en hoeveel moet je van iemand zien om diegene te kunnen vertrouwen? Samen met mediakunstenaars Lancel/Maat discussiëren leerlingen over onze online samenleving en wordt er een portret gemaakt met de installatie ‘Saving Face’ door je gezicht aan te raken.

In de Passage van Het Cultuurgebouw is nog veel meer te ervaren  

VRBIOS: In deze bioscoop ben jij helemaal alleen. Zet een VR bril op en ervaar hoe het is als je alle kanten op kan kijken in een film. Vergeet je telefoon niet!

GreenScreen: Ga in de toekomst op de foto! Voor het groene doek ga je met elkaar op de foto en ontwerp je zelf een achtergrond van jouw toekomstbeeld.

MeerRadio: De live-reporter van MeerRadio is tijdens het Mediafestival op zoek naar nieuw talent! Kom langs bij de studio in de passage en laat je interviewen of maak zélf een radio interview! MeerRadio ontwikkelt educatieve projecten  voor Voortgezet Onderwijs en voor Primair Onderwijs.

Tentoonstelling

Vanaf 15 november is er in Galerie De Meerse een bijzondere mediakunst tentoonstelling te zien. Hier voel je de toekomst heel dichtbij en beleef je de (on)mogelijkheden van de huidige digitaliseerde samenleving. Met werk van Lancel/Maat, Richard Vijgen, Eef Lubbers, Bethany de Forest, Dries Depoorter, Camille Scherrer en Simone C. Niquille.

De opening van de tentoonstelling is op vrijdag 17 november van 16:00 uur tot 18:00 uur in Galerie de Meerse. Meld je aan voor de opening! De tentoonstelling staat tot en met zondag 3 december en is van woensdag t/m zaterdag te bezoeken vanaf 14:00 uur.

Meer informatie

Voor vragen over het Mediafestival of het programma kun je contact opnemen via mediafestival@hetcultuurgebouw.nl.