Bekijk onze laatste update over de Coronamaatregelen.

Expositie ‘De Werelddoelen In Beeld’ in Het Cultuurgebouw

Expositie ‘De Werelddoelen In Beeld’ in Het Cultuurgebouw

7 december 2021-13 januari 2022

Vanaf dinsdag 7 december is de foto-expositie ‘De Werelddoelen In Beeld’ te zien in de passage van Het Cultuurgebouw in Hoofddorp. Deze tentoonstelling toont het eindresultaat van het gelijknamige schoolproject waarbij kinderen hun persoonlijke kijk op de zeventien Werelddoelen van de Verenigde Naties op camera hebben vastgelegd.

In totaal waren circa driehonderd Haarlemmermeerse basisschool-en middelbare scholieren en jongeren van Jongerencentrum Flex C bij het project betrokken. Burgemeester Marianne Schuurmans zal de expositie op woensdag 8 december 16.00u officieel openen. Op 13 januari sluit de expositie. Later in 2022 reist deze vervolgens langs diverse Maatvast-locaties in de gemeente.

Jongeren fotograferen werelddoelen

Tijdens gastlessen van NMCX, Centrum voor Duurzaamheid maakten de jongeren op een interactieve en speelse manier kennis met het bestaan en de betekenis van de zeventien Werelddoelen (ook wel Sustainable Development Goals of SDG’s genoemd). Deze Werelddoelen zijn door de VN opgenomen in de ontwikkelingsagenda van 2015-2030 en vormen een kompas voor het oplossen van wereldproblemen als klimaatverandering, armoede, ongelijkheid en onrecht.

Na de gastles, die leerlingen aanzette tot het bedenken van een oplossing voor één van de SDG’s, volgde ook een fotografieles. Vervolgens gingen de jongeren aan de slag om hun visie op een Werelddoel of van een bedachte oplossing te fotograferen. De deelnemers kwamen van basisscholen De Bosbouwers en De Bosrank, het Kaj Munk College en Jongerencentrum Flex C.

Daniela Cizkova,projectleider van NMCX: “De Werelddoelen zijn best grote en abstracte doelen. Het is mooi om te zien dat de jongeren die vervolgens heel tastbaar en concreet wisten te vertalen naar hun eigen leefomgeving. Bijvoorbeeld geen zwerfafval in de natuur gooien, anderen niet pesten, mensen helpen die het moeilijk hebben. Zo komt het dichtbij en krijg je ook een beter idee van wat je zelf kunt bijdragen.”

HeelHaarlemmermeer brengt de foto’s die door de jongeren zijn gemaakt onder de aandacht middels de expositie in de passage en online op de website van het platform. Ook is er een video over het project gemaakt.

Bas van Haastrecht, initiatiefnemer van het platform: “HeelHaarlemmermeer presenteert sociale en groene duurzame initiatieven in de gemeente. We willen zo meer mensen hiermee bekend maken en zorgen voor meer draagvlak voor verdere verduurzaming. Dat doen we heel bewust met een positieve tone-of-voice. Dat zorgt voor meer enthousiasme.”

‘De Werelddoelen In Beeld’ is een samenwerking tussen NMCX, HeelHaarlemmermeer, Het Cultuurgebouw en Stichting Maatvast. Het is gebaseerd op een project dat eerder in Maastricht is uitgevoerd.